Zupa z czerwonej porzeczki

Daje orzeźwienie w gorący dzień :)







Składniki

- 1,5 dag margaryny
- 1,5 dag mąki tortowej
- 2 szklanki wody
- 30 dag czerwonej porzeczki
- cukier do smaku
- 165 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki śmietany 18%
- kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji


Sposób przygotowania:

1. W garnku rozpuszczamy margarynę. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Przygotowujemy jasną zasmażkę. Dalej mieszając wlewamy po szklance wody. Gotujemy około 15 minut.
2. Porzeczki blendujemy. Dodajemy do zupy razem z cukrem. Gotujemy przez 5 minut.
3. Zupę zdejmujemy z ognia. Czekamy chwilkę aby nie była zbyt gorąca i mieszamy ze śmietaną kremówką.
4. Przestudzoną wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
5. Zimną zupę przelewamy do miseczek. Dekorujemy keksem śmietany 18% i gałązkami czerwonej porzeczki. Gotowe! 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)