Składniki
Biszkopt:- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 25 dag serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 szklanki wydrylowanych wiśni
Dekoracja:
- 4 kostki białej czekolady
- domowe pierniki, wiśnie, posypka
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę za pomocą ściereczki. Studzimy.2. Krem: serek mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy wiśnie i lekko mieszamy.
3. Roladę rozwijamy. Nakładamy krem. Zwijamy. Roladę wstawiamy do stężenia do lodówki.
4. Dekoracja: Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Przekładamy ją do woreczka strunowego i dekorujemy roladę. Dekorujemy posypką, piernikami i wiśniami. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)