Składniki
- 6 białek- 1,5 szklanki cukru
Bita śmietana:
- 165 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
- 410 g dżemu wiśniowego
- listki melisy do dekoracji
Sposób przygotowania :
1. Bezy: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo wsypujemy cukier, ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy okrągłe bezy z wyższym brzegiem. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika pieczemy 10 minut w temperaturze 120 stopni, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.2. Bita śmietana: śmietanę kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy.
3. Na bezy nakładamy porcję dżemu i bitej śmietany. Dekorujemy listkami melisy. Gotowe!
jakie piękne!
OdpowiedzUsuńSłodkie pyszności!
OdpowiedzUsuń