Bezy z dżemem wiśniowym i bitą śmietaną

Uwielbiam taką klasykę pyszna beza, bita śmietana i dżem. Na podwieczorek z książką idealne. Warto poświęcić czas na przygotowanie takiej słodkości.






Składniki

- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru

Bita śmietana:
- 165 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:
- 410 g dżemu wiśniowego
- listki melisy do dekoracji


Sposób przygotowania :

1. Bezy: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo wsypujemy cukier, ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy okrągłe bezy z wyższym brzegiem. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika pieczemy 10 minut w temperaturze 120 stopni, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki. 

2. Bita śmietana: śmietanę kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy. 

3. Na bezy nakładamy porcję dżemu i bitej śmietany. Dekorujemy listkami melisy. Gotowe! 
 

 
 

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)