Składniki
Rozczyn:- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- 5 dag świeżych drożdży
Ciasto:
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 3 szklanki mąki tortowej
- 25 ml ciepłego mleka
budyń:
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
dodatkowo:
- 0,5 szklanki czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, olej i ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Budyń: w jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
4. Bułeczki: Z ciasta formujemy kulki i szklanką robimy w nich wgłębienie. We wgłębienie nakładamy po porcji budyniu i układamy wokół porzeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)