Tartaletki z czarną porzeczką i cukrem trzcinowym

Czarna porzeczka nie jest moim ulubionym owocem, ale to nie oznacza, że nie mogę jej kulinarnie wykorzystać. Rodzinie smakowały i to bardzo :)







Składniki

ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy

dodatkowo:
- 1,5 szklanki czarnej porzeczki
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 5 dag białej czekolady


Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Mąkę, cukier waniliowy i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek wynosi około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. 

2. Nadziewanie: Do każdej tartaletki nakładamy porcję porzeczek i posypujemy cukrem trzcinowym wedle uznania. 

3. Pieczenie: Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia. 

4. Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy ją do woreczka strunowego i na upieczonych tartaletkach rysujemy kratkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe! 
 
 
 

2 komentarze:

  1. Właśnie zjadłem słodkie ale zjadłbym tę propozycję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta to mój ulubiony rodzaj ciasta... Może niestety, bo jest bardzo kaloryczna ale tarta z owocami to zdecydowanie to, co kocham! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)