Składniki
ciasto:- 3 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 4 łyżki mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Róże:
- 100 g masła 82%
- 60 g mleko skondensowanego zagęszczonego słodzonego
- barwniki spożywcze: zielony, różowy
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Dodajemy mleko i miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.2. Róże: masło ucieramy na puszystość, do białości. Stopniowo dodajemy mleko i ucieramy. Krem dzielimy na dwie części. Mniejszą część barwimy na zielono. Drugą na jasno różowo. Różowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy róże na całej muffince. Zielony krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do listków i wyciskamy liście w wolne miejsca pomiędzy różami. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz jak i obserwacje :) Czytam wszystkie komentarze bez wyjątku. Można dodawać anonimowo, ale proszę o podpisanie się ;)